Louis Paul Boon

12345wapenbroeders-louis-paul-boon-boek-cover-9789029539012891011131415161820

Verzameld werk (als co-editeur)

Meer dan vijfentwintig jaar na zijn dood krijgt Louis Paul Boon een Verzameld werk. Het wordt een eerbetoon van formaat. Uitgever en tekstbezorgers weigeren evenwel om de door en door ironische volksschrijver uit de fabrieksstad Aalst bij te zetten in het Pantheon der Groten, waar iemands nagedachtenis niet verder reikt dan zijn legende – ‘alsof wij monumenten zijn geworden. Met al het roemrijke en het tot dode steen gestolde, dat monumenten helaas eigen is,’ aldus Boon in 1960. Zoveel monumentalisme past niet bij boontje, de tegendraadse schrijver die, wars van het grote gebaar, ooit de hoofdletters uit zijn teksten weerde en wiens oeuvre allesbehalve gestold is. Daarom wordt dit Verzameld werk in paperback uitgegeven. Boon is en blijft een schrijver voor lezers van vandaag. Betrouwbare teksten, leesplezier en optimale toegankelijkheid gaan in deze uitgave van Louis Paul BoonsVerzameld werk hand in hand.

Alles van Boon uitgeven is alleen al onmogelijk omdat nog lang niet alles is teruggevonden. Vooral anonieme bijdragen en bijdragen onder pseudoniem zonder literaire pretentie of waarde ontbreken. Het Verzameld werk bevat naast alle in boekvorm verschenen romans en verhalen van deze productieve schrijver, ook doordachte bloemlezingen van de omvangrijke productie pulpfictie, die Boon om den brode schreef, van de ‘Boontjes’, het journalistieke werk en de brieven.

Kortom, het Verzameld werk van Louis Paul Boon is een aangename en uitdagende herontdekking zijn voor de vele liefhebbers van Boons oeuvre en een stimulerende ontmoeting voor een nieuwe generatie lezers.

Boons Verzameld werk is een uitgave van De Arbeiderspers en is verkrijgbaar in de boekhandel.