Boekingen

U kunt mij boeken als spreker en als gespreksleider/moderator. Volg deze link en stuur mij een mailtje.

 

Lezingen

Ik geef graag lezingen over een van mijn boeken (zie hieronder voor een indruk) of over onderwerpen die in het verlengde daarvan liggen. Heeft u zelf een voorstel voor een onderwerp van een lezing? Laat het me weten. 

Lezingen kunnen gesubsidieerd worden via auteurslezingen.be.

De eeuw van Charlie Chaplin schetst een panoramisch beeld van de twintigste eeuw door de lens van een filmmaker die deze eeuw mede vorm heeft gegeven. Van zijn enorme populariteit tijdens de Eerste Wereldoorlog, via zijn kritiek op de doorgevoerde industrialisatie en zijn parodie op de megalomane dictators die de wereld voor een tweede maal tot een slagveld dreigden om te toveren, tot zijn strijd met de communistenjagers onder leiding van Joseph McCarthy, het leven van Chaplin leest als een geschiedenis van het tijdperk dat onze wereld nog tot de dag van vandaag bepaalt. Een verhaal zoals een van zijn invloedrijke films: met een lach en met een traan. 

Rebelse ritmes is een ontdekkingstocht door jazz en literatuur. Matthijs de Ridder laat zien hoe ragtime, bebop en freejazz mensen als Paul van Ostaijen, Hermann Hesse, Remco Campert, Boris Vian en Roddy Doyle inspireerden. Het mystieke huwelijk van jazz en literatuur levert verrassende verhalen op.
Matthijs de Ridder swingt ondersteund door muziekfragmenten in korte episodes door de geschiedenis van de jazz en de literatuur van de twintigste eeuw. 

Paul van Ostaijen is een icoon van de Vlaamse literatuur. Met zijn speelse gedichten introduceerde hij in 1916 het modernisme in Vlaanderen. Bezette Stad behoort tot de absolute top van de internationale avant-garde. Ook honderd jaar later sprankelt het werk van zot polleken nog. Niet alleen door zijn ongeëvenaarde klank- en ritmegevoel, maar vooral ook door de intelligente analyse die hij maakte van de snel veranderende wereld waarin hij leefde. De werkelijkheid waar Van Ostaijen zich mee geconfronteerd wist, was op alle mogelijke manieren in beweging en als lid van de eerste generatie die een deel van haar onderwijs in het Nederlands genoot, stond hij zeer kritisch tegenover de toenmalige maatschappelijke positie van de Nederlandstaligen in België. De Vlaamse zaak was voor Van Ostaijen een sociale zaak, een kwestie die hij het liefst opgelost zag in internationaal verband. Met de verbetenheid van een compromisloze avant-gardist die er heilig van overtuigd was dat de wereld middels de poëzie te veranderen viel, stortte hij zich in het activisme. De sporen van die alles omvattende strijd zijn in zijn hele werk terug te vinden. In Bezette Stad natuurlijk, maar evenzogoed in een groteske als ‘Het gevang in de hemel’. En in het gedicht ‘Zeer kleine speeldoos’? Ja, ook daar (zij het in sublieme vorm).