Begeerte

begeerteEen literaire geschiedenis 1984-2014

1984. Het was warempel of de voorspellingen van George Orwell waren uitgekomen. De economische crisis sloeg hard om zich heen, de Koude Oorlog was op een dieptepunt aanbeland en ook de literatuur wist nog maar weinig mensen te inspireren. Gevraagd naar wat er in 1984 zoal in de Nederlandstalige literatuur was gebeurd, antwoordde Tom Lanoye: ‘Geen reet, zoals gewoonlijk.’ Maar dat lijkt overdreven: in de Letteren zat wel degelijk nog pit. Op televisie voerde Adriaan van Dis uitdagende gesprekken met schrijvers. Het verdriet van België van Hugo Claus verscheen, A.F.Th. van der Heijden publiceerde de eerste delen van De tandeloze tijd en een nieuwe generatie schrijvers diende zich aan. En last but not least: op 14 februari 1984 werd onder het goedkeurende oog van de heilige Valentijn, het literaire productiehuis Behoud de Begeerte opgericht. Al dertig jaar biedt de organisatie de literatuur een podium.

Dit boek is ook zo’n podium. In de zes bedrijven waaruit dit verhaal bestaat, komt niet alleen de geschiedenis van het productiehuis aan bod, maar worden de programma’s en tournees ook in een breder kader geplaatst. Hoe speelden de voorstellingen in op de algemenere trends in de literatuur en de maatschappij? Welke stromingen kwamen aan bod en welke niet, of veel minder? Zo ontstaat behalve een overzicht van dertig jaar Behoud de Begeerte ook een essayistisch portret van de Nederlandstalige literatuur in die periode. Een ‘literaire geschiedenis’ van drie decennia Nederlandse en Vlaamse literatuur op de planken, in de wereld en op papier. 

 Bestel Behoud de Begeerte hier.

 

Reacties uit de pers

De Volkskrant, 25 oktober 2014: De Volkskrant noemt Behoud de Begeerte ‘een onderhoudend, levendig en uitputtend gedocumenteerd tableau van de recente Nederlandstalige letteren’. En even verder: ‘In een mozaïek van analyses, anekdoten, citaten, kritieken en terzijdes roept De Ridder een recent tijdvak tot leven, met naast onmisbare spilfiguren als Kellendonk (Mystiek lichaam), Haasse (Heren van de thee), Mulisch (De ontdekking van de hemel) en Mutsaers (Koetsier Herfst) een kleurrijke stoet van souffleurs en figuranten.’

 

 

 

 

knack

Knack, 22 oktober 2014:
Roderik Six is lovend in Knack: ‘En u kunt de Begeerte in boekvorm mee naar huis nemen: Matthijs de Ridder beperkte zich niet tot de gebruikelijke lofrede, maar bokste een volledige literatuurgeschiedenis in elkaar. Dertig jaar schrijverij samengebald in vijfhonderd bladzijden; als er in het middelbaar nog literatuur wordt gedoceerd (iemand?), mag dit vlot geschreven boekwerk niet ontbreken — een beter overzicht ga je nergens vinden.’

 

 

 

 

 

 

woestenledig

Woest en Ledig, 20 oktober 2014:

‘Leest Behoud de Begeerte van Matthijs de Ridder’, schrijft Joep van Ruiten op Woest en ledig. Het is volgens hem ‘een boek waar je een hele vakantie in wilt lezen’.